Woongenot
Arthur is wat je noemt een actieve bewoner: hij staat altijd klaar voor anderen in de buurt, is verantwoordelijk voor een buurtapp, kaart kwesties omtrent het woongenot aan bij de corporatie, de gemeente of desnoods de wijkagent. “Er gaat hier natuurlijk ook weleens iets mis, maar je kunt daar als bewoner invloed op hebben. Ik kom liever in actie dan dat ik klaag.”
“Ik kom liever in actie dan dat ik klaag.”
Niet helder denken
Na aftrek van de huurkosten bleef er iedere maand nog zo’n 300 euro over voor de andere vaste lasten en de dagelijkse boodschappen. Zolang er geen gekke dingen gebeuren, lukt dat over het algemeen. Maar vorig jaar begaf de oude wasmachine het en kocht Arthur een nieuwe voor 300 euro. “Ik dacht er op dat moment niet aan dat de huur ook nog betaald moest worden. Achteraf was het natuurlijk niet slim, maar je bent voortdurend bezig financieel het ene gat met het andere te dichten en staat steeds onder druk. Dan denk je niet altijd even helder meer.”
Er lag al snel een brief van de woningcorporatie op de mat waarin stond dat Arthur binnen twee weken de verschuldigde maandhuur moest betalen, anders zou de deurwaarder eraan te pas komen. “Ik voelde de druk verder toenemen, want met een deurwaarder worden de incassokosten alleen maar nog groter. Die brief heb ik echt als bedreigend ervaren. Maar het ontbrak me aan de durf om bij De Key aan de bel te trekken, want ik had niks te bieden en voelde me als een kale kip van wie je niks kan plukken.”
Oplossing zoeken
Tot zijn opluchting nam de corporatie al snel zelf het initiatief om telefonisch contact op te nemen. “De medewerkster wilde samen met mij naar een oplossing zoeken, dat vond ik echt geweldig. Ze dacht echt met me mee en wees me er zelfs op dat een kleine tegemoetkoming voor de aanschaf van de wasmachine mogelijk was geweest. Ze nam ook contact op met de gemeente Amsterdam over mijn inkomsten en uitgaven. Uiteindelijk rolde er een betalingsregeling uit de bus: ik los 35 euro per maand af en huur, gas en licht worden automatisch op mijn uitkering ingehouden. Een perfecte oplossing waarmee het dak boven mijn hoofd is gewaarborgd!”
Menselijke aanpak
Over twee maanden is de achterstand helemaal ingelopen en zit Arthur financieel weer iets ruimer in het jasje. Terugkijkend heeft hij gemengde gevoelens. De eerste brief van de corporatie zit hem nog steeds niet lekker. “Het is een standaardbrief die iedereen met huurachterstand krijgt en voornamelijk schrik aanjaagt. Een corporatie moet weten met wie ze te maken hebben. Ik huur al dertig jaar en heb weleens te laat betaald, maar nog nooit achterstand gehad. Mijn situatie is anders dan die van een huurder die zijn geld vergokt in het casino. Als het nodig is moet je hard optreden, maar in andere gevallen is het beter problemen met inlevingsvermogen aan te pakken.”
“Neem zo snel mogelijk contact op met de corporatie! Ik dacht niets te bieden te hebben, maar we zijn er toch uitgekomen. Er zijn altijd lichtpuntjes te vinden.”
Lichtpuntjes
Hij prijst de inspanningen die De Key voor hem leverde om te komen tot een betalingsregeling. “Zo’n regeling kan voor veel mensen een oplossing betekenen. En natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die daar misbruik van willen maken, maar aan de andere kant: niemand is gebaat bij een huisuitzetting.”
Zijn advies aan huurders die financieel in de knel zitten? “Neem zo snel mogelijk contact op met de corporatie! Ik dacht niets te bieden te hebben, maar we zijn er toch uitgekomen. Er zijn altijd lichtpuntjes te vinden.”
Tekst en fotografie: Eddy Steenvoorden